Ga je met me mee naar Suriname?

Nee, deze post gaat niet over een vakantiebestemming, maar over Suriname als nearshore locatie voor klantcontact. In dit land met een volstrekt eigen dynamiek zijn in het verleden allerlei verschillende offshore-initiatieven opgestart. Tot een aantal jaren geleden werden die vaak zonder veel succes ook weer gestopt. Maar een aantal partijen heeft doorgezet en zij hebben de dienstverlening dan ook op een niveau weten te krijgen dat zich volledig kan meten met dat van Nederland. Het resultaat is dat er nu zo’n 1.200 (!) agents in Suriname aan het werk zijn. En daarmee is het land een serieuze nearshore-locatie geworden waar tientallen Nederlandse bedrijven hun klantcontact hebben ondergebracht.

Populariteit Suriname toegenomen

De verschillende nearshore partijen die in Suriname actief zijn, vertonen allemaal een gestage groei. Ook Teleperformance heeft een vestiging in Paramaribo. Onze collega’s realiseren vanuit Paramaribo hoogstaande technische support aan klanten van Samsung. Dit bedrijf ziet de kwaliteit en schaalbaarheid en wil nu ook de scope van de dienstverlening uitbreiden met social media en messaging. Uiteraard is het positief dat onderzoek de toegenomen populariteit van Suriname onderschrijft, maar we hopen natuurlijk dat meer opdrachtgevers hun wereldblik verruimen.

Ontwikkeling jonge ambitieuze generatie

In juni dit jaar ben ik voor het laatst op bezoek geweest in Suriname. Als je na het verlaten van het vliegtuig op het platform staat, voel je een lome, vochtige warmte – in juni is het volop regenseizoen. Dat betekent in Suriname twee keer per dag een flinke tropische bui. De Surinamers trekken zich hier weinig van aan, het leven gaat gewoon door. Ondanks de slechte economische situatie van het land – er is vooral een hoge inflatie – is de sfeer goed en zijn overal investeringen zichtbaar. De bauxietwinning maakt geleidelijk plaats voor een economie die zich ook op diensten richt. De situatie is ontspannen, wat te maken heeft met het feit dat Surinamers gewend zijn aan een samenleving met verschillende etnische groepen, iets wat ook de ambassadeur van Suriname in een gesprek aan ons bevestigde. Het is er dus niet onrustig of opgefokt, iets wat je in andere Zuid-Amerikaanse landen nog wel eens kunt tegenkomen. Verder is er een grote, jonge generatie die de nodige ambities heeft, ook op het vlak van opleiding en ontwikkeling. Hier wil Teleperformance ook graag een rol in spelen, want naast het reguliere onderwijs zijn beroepsopleidingen of cursussen relatief duur.

In Suriname werken we – in afwijking van wat andere dienstverleners doen – met gemengde teams; een optimale mix tussen lokale en Nederlandse medewerkers. Hoe dat werkt en wat de voordelen daarvan zijn, komt in deel 2 van dit blog aan de orde.

Hans Reuver
Chief Commercial Officer Teleperformance Benelux en Suriname
hans rond
 


Wat vindt u van dit bericht?
Laat een reactie achter

avatar

*